ÖZbey HUKUK

AVUKAT ASUMAN ESİN ÖZBEY

Av. Asuman Esin Özbey, 1962 Malatya doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Malatya’da tamamladı. Lise eğitimine, Malatya Turan Emeksiz Lisesi’nde başladı ve Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinden 1979 yılında mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenime başladı ve 1983 yılında mezun oldu. 1983-1984 yılları arasında stajyer hakimlik yaptı.

1984 yılından bu yana Ankara Barosu’na kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmakta ve Özbey Hukuk Bürosu’nda çalışmaktadır.

1991 yılından itibaren çalışmalarını Aile Hukuku ve İş Hukuku alanında yoğunlaştırdı ve 39 yıl boyunca bu alanda yüzlerce dava takip etmiş ve sonuçlandırmıştır.

1992-1994 yıllarında Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi’nde yönetici ve Kadın Komisyonu Üyesi olarak çalıştı.

1992 yılında Ankara Barosu bünyesinde ilk kez Kadın Hukuku Komisyonunun kuruluşuna öncülük yaptı ve 1992-2006 yılları arasında Baro bünyesinde Kadın Hakları Komisyonu-Kurulunun üyesi ve başkanı olarak çalıştı. Ankara Barosu Staj Kurulu Aile Hukuku Eğitmeni olarak görev yaptı. Bu çalışmaları kapsamında Türkiye’de Baro bünyesinde ve adliye içinde ilk kez bir “Kadın Danışma Merkezi” açılması ve avukatların bu merkezde gönüllülük temelinde çalışmasını sağladı. Bu çalışmaları nedeniyle kendisine Ankara Barosu Başkanlığı tarafından “Kadının insan hakları mücadelesine verdiği katkı” plaketi verildi.

1994 yılında Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu bünyesinde oluşturulan Aile ve Hukuk İhtisas Kurulu’nda “Birleşmiş Milletler Aile Yılı” nedeniyle Türkiye adına sunulacak Ulusal Raporun hazırlanmasında aktif görev aldı. Aynı kurum tarafından düzenlenen 1994 yılında II. Aile Şura’sı ve 1998 yılında III. Aile Şura’sında Aile ve Hukuk Kurullarında Ankara Barosu’nu temsilen görev aldı ve raporların hazırlanmasına katkı sundu.

1996 yılında, takip ettiği bir davada, ilk kez 743 sayılı Türk Medeni Kanunun kadının soyadını düzenleyen 153. Maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasını sağladı. Bu başvurunun ilgili kamuoyunda yarattığı etki sonucunda, 1997 yılında 743 sayılı Medeni Kanunun 153. Maddesine yapılan ek cümle ile “kadının kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilmesi” yönünde değişiklik yapıldı.

 

Başbakanlık Kadının Sorunları ve Statüsü Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Hukuk Komisyonunda Aile-Kadın-Çocuk sorunlarına ilişkin çalışmaların içinde aktif olarak yer aldı. 2005 yılında “Türk Hukuk Sisteminde Aile İçi Şiddetle İlgili Mevzuat, 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun Ve Uygulanması” adıyla hazırladığı kitap (yayın) kurum tarafından yayınlandı.

Hukuk sisteminde aile içi şiddetin ilk kez görünür kılındığı ve yaptırıma bağlandığı ve 1998 yılında çıkarılan 4320 sayılı  “Ailenin Korunmasına Dair Kanun”un hazırlık çalışmalarında bulundu ve bu kanunun Türkiye’de ilk kez uygulanmasını sağladı ve kamuoyunun yasayı tanımasına önemli katkılar sundu.

1999 yılında başlayan Türk Medeni Kanunun değişiklik çalışmalarına katıldı ve Ankara Barosunu temsilen 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hazırlık komisyonu üyeliği yaptı.

 

1995 yılında Çin Halk Cumhuriyet’inde düzenlenen Birleşmiş Milletler 4. Dünya Kadın Konferansı’na sivil delege olarak, Pekin Deklarasyonu doğrultusunda Birleşmiş Milletler’e sunulmak üzere hazırlanan Ulusal Raporun hazırlanmasında görev aldı.

1999 da Kore Cumhuriyeti başkenti Seul’de düzenlenen “1. Uluslararası Çocuklar-Gençler ve Okul Güvenliği İnisiyatifleri” konulu uluslararası sempozyuma Türkiye delegasyonu içinde katılarak bildiri sundu.

2016 -2021 yılları arasında Türkiye Barolar Birliği Emek Komisyonu Üyesi olarak görev yaptı,

Avukat Asuman Esin Özbey, ulusal radyo ve televizyonlarda Gündem Hukuk, Hukuk Saati ve Hukuk konulu program yapımcısı ve sunuculuğu yaptı.

Medeni Hukuk, İş Hukuku, Aile Hukuku, Ceza Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında, kadın hakları ve hukuku, yasalarda kadın aleyhine sonuç doğuran düzenlemeler, çalışma hayatında kadın vb. konularda yaptığı yazılı çalışmalarının yanı sıra, bu alanlarda Ankara Barosu başta olmak üzere, çeşitli dernek ve vakıflar, polis merkezleri, belediyeler vb. kurum ve kuruluşlarda düzenlenen eğitim toplantılarında, sempozyumlarda tebliğ sundu ve konferanslar verdi.

Barışçıl bir gösteri nedeniyle hakkında mahkumiyete ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesinin Anayasa’nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği iddiası ile yaptığı bireysel başvuru Anayasa Mahkemesince kabul edildi ve bu karar bu konuda Türkiye’de verilmiş ilk karar oldu. (B. No: 2013/2394)

 

Halen 1956 yılında kurulmuş olan Özbey Hukuk Bürosunda çalışmakta olup, Medeni Hukuk kapsamında özellikle Aile Hukuku-Boşanma-Velayet-Nafaka ve Mal Rejimleri-Kişiler Hukuku, Miras Hukuku ve İş Hukuku alanlarında yoğunlaşmıştır.